2015. május 31., vasárnap

Tepsis krumpli kölessel



Hozzávalók:
-          1 kg nagyobb szemű krumpli
-          10 dkg köles
-          2 tojás
-          1 kis vöröshagyma
-          2-3 gerezd fokhagyma,
-          néhány szál petrezselyemzöld,
-          őrölt bors, só
-          10 dkg sajt
-          3-4 ek tejföl

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük, összetörjük majd kihűtjük. Olajon üvegesre sütjük az apró kockákra vágott vöröshagymát, beleszórjuk a kölest, majd felöntjük a köles térfogatához képest kétszeres forró vízzel. Megsózzuk, és a kölest megfőzzük és ezt is kihűtjük, majd hozzákeverjük a krumplihoz. Hozzáadjuk a tojást, néhány szál petrezselymet apróra vágva, a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítjük. Egy tepsit vékonyan kikenünk olajjal és belesimítjuk a masszát. Megkenjük tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal és sütőben aranybarnára sütjük. Így önmagában is finom, de köretnek is kitűnő.

A köles nagyon egészséges! Minden héten legalább egyszer fogyasztanunk kéne. Sokféleképp elkészíthető édesen és sósan is. Lúgosító hatású gabona, mely a gyomrot táplálja, harmonizálja. Emellett erősíti a hajat, a körmöket, a csontokat és a fogakat. Szárító hatású, főzés előtt szárazon megpirítva kivezeti a felesleges nedvességet az emésztőtraktusból. Candida-problémáknál például jó választás.
Fontos: főzés előtt alaposan át kell mosni, mert a külseje keserűanyagokat tartalmaz, melyek irritálhatják a gyomrot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése