2015. július 3., péntek

Zöldborsópesztós spagetti húsgombóccal



Hozzávalók:
-          25 dkg zöldborsó
-          6 kicsi menta levél 
-          8 bazsalikom levél 
-          2 dkg vaj
-          kb. 4 dl alaplé
(+ esetleg tejszín) 
-          2-3 ek olívaolaj 
-          1 ek citromlé
-          1-2 ek reszelt sajt
-          40 dkg spagetti

A húsgombóchoz:
-          25 dkg darált hús
(nálam csirke) 
-          1 zsemle
-          2 dl tej 
-          2 gerezd fokhagyma 
-          fél kk bazsalikom 
-          fél kk oregánó 
-          1 kk só 
-          csipet bors 
-          1-2 ek zsemlemorzsa
(ha szükséges)
-          vaj és olaj a sütéshez 
-          1 dl alaplé
(+ esetleg fehérbor)

A zsemlét kisebb darabokra tépve beáztatjuk a tejbe. A húst elkeverjük  a fűszerekkel, belenyomjuk a fokhagymát is. Ha a zsemle megpuhult a tejben, kinyomkodjuk és a húshoz adjuk, majd újra alaposan átdolgozzuk az egészet és hűtőbe tesszük. Én zsemlemorzsát nem tettem bele. A tésztát kifőzzük. A zöldborsót az olvasztott vajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a zöldfűszereket és felöntjük annyi alaplével ami éppen ellepi (nekem ez 4 dl volt), majd puhára főzzük.  Robotgépben, vagy botmixerrel pépesítjük és hozzákeverjük az olívaolajat, citromlevet és parmezánt. (Itt eldönthetjük, hogy rakunk-e tejszínt én nem tettem, hanem a tészta főzővízéből adtam hozzá 2 merőkanállal, hogy ne legyen olyan sűrű). A húsos masszából kis golyókat formálunk olajos kézzel és felhevítünk a serpenyőben  egy kis olajat. Nagy lángon, folyamatosan mozgatva körbepirítjuk az apró húsgolyókat, majd a lángot mérsékelve, felöntjük az alaplével (le is takarhatjuk, hogy puhára párolódjon) és hagyjuk, hogy a folyadék végezze a dolgát. A csirkének igazán nem kell sok idő ebben az esetben sem, de ha disznó, vagy más hússal dolgozunk, érdemes ezzel kezdeni a főzést, hogy legyen ideje megpuhulni. A kifőtt tésztát a zöldborsós szószba tesszük, de csak akkor amikor már tálalunk és óvatosan, de alaposan összeforgatjuk. Húsgombóccal tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése